Logo Baiculescu-13

Legea Securităţii Cibernetice prevede amenzi severe, inclusiv procent din cifra de afaceri

Legea privind apărarea și securitatea cibernetică a statului român, promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis, prevede sancțiuni severe, putând fi aplicate amenzi între 5000 lei până la 200.000 lei şi chiar amenzi ca procent din cifra de afaceri, a declarat Vasile Băiculescu, Managing Partner Băiculescu și Asociații, la Cybersecurity Forum.

Vasile Băiculescu a spus: “Recent, preşedintele României a promulgat Legea privind apărarea și securitatea cibernetică a statului român, este vorba de Legea 58, publicată în Monitorul Oficial la data de 15 martie 2023. Din analiza dispozițiilor legale, cred că ar fi necesar să identificăm cui se adresează această lege, care sunt obligațiile care revin în sarcina destinatarilor dispozițiilor legale, care sunt eventualele sancțiuni aplicabile și, nu în ultimul rând, cum ar putea fi contestate eventuale sancțiuni ce au fost aplicate.

Referitor la destinatarii legii, remarcăm faptul că aceştia pot fi, pe de o parte, instituțiile sau autoritățile publice care desfășoară activitatea în anumite domenii indicate expres în conținutul legii, cum ar fi domeniul securității naționale sau, după caz, domeniul justiției, iar pe de altă parte remarcăm faptul că lista este formată din persoane fizice sau juridice care dețin rețele sau sistemele informatice pentru a furniza servicii publice. În privința acestora din urmă, legiuitorul a nominalizat lista în mod generic, urmând ca Guvernul României, în termen de 60 de zile de la

Autor: Vasile Băiculescu, Managing Partner, Băiculescu și Asociații

Citeste articolul integral pe financialintelligence.ro